Joulutorttu... Leivonnainen, jonka muodosta ja tekotavasta ylipäätään löytyy hurjan paljon variaatioita. On tähtiä, taskuja ja ruusuja, omena-kaneli-, aprikoosi- ja luumumarmeladia, on munalla voideltua ja voitelematonta, tomusokeroitua ja tomusokeroimatonta, jne. Itsellä tulee yleensä tehtyä neljää eri mallia torttuja - munalla voideltuna, ilman tomusokeria ja erilaisilla marmeladeilla höystettynä. Tuttavat ovat joskus pohtineet, miten hyrrät tehdään - ruusuista puhumattakaan. Ajattelinkin näin joulun lähestyessä postata ohjeet tekemiini malleihin. :)

Näiden värkkäämiseen tarvitset valmiita (tai itsetehtyjä) voitaikinalevyjä, mieleistäsi marmeladia (paistonkestävää!) ja kananmunaa. Jos olet muna-allerginen tai muuten vaan munista pitämätön, voit jättää voitelun välistä - tällöin kannattaa sirottaa kypsien, hieman jäähtyneiden torttujen päälle tomusokeria.
Jos käytät pakastettuja levyjä, anna niiden sulaa kunnolla esim. leivinpaperin päällä.
Leikkaa levyt puoliksi taikinapyörällä (mikäli olet vailla taikinapyörää eikä naapurin mummo tahdo lainata omaansa voit myös käyttää pitsapyörää tai veistä).


PERINTEISET TÄHTITORTUTLeikkaa lehtitaikinalevyihin oheisen kuvan mukaiset viillot (monet leikkaavat kulmasta alkaen, mutta leikkaamalla ylläolevan kuvan mukaisesti sakarat eivät pala yhtä helposti. Minäkin opin tämän niksin vasta tänä vuonna - miehistäkin on joskus hyötyä leivonnassa. :) )
Taita teräväkulmaiset osat tortun keskelle ja litistä sormella niin, että ne pysyvät. Voitele torttu kananmunalla ja laita sen keskelle reilu teelusikallinen marmeladia (alempana kuvaa voidelluista ja marmelaadilla ladatuista tortuista sekä ennen, että jälkeen uunin)


HYRRÄT, HENKILÖKOHTAINEN SUOSIKKINIHyrrät ovat oikeastaan tähden variaatio, jossa on tylpemmät sakarat (eli nämä on vaikeampi käräyttää). Helppoja tehdä, eivätkä sakarat katkeile syödessä niin kuin tähdille tuppaa käymään. Söpöjä, helppoja ja käteviä, tykkään! Aloita hyrrien teko leikkaamalla levyt ylläolevaan tyyliin.
Taita ohuet pötkylät tortun keskelle ja litistä sormella niin, että ne pysyvät. Voitele torttu kananmunalla ja laita sen keskelle reilu teelusikallinen marmeladia (alempana kuvaa voidelluista ja marmelaadilla ladatuista tortuista sekä ennen, että jälkeen uunin)


MARMELADITASKUT, LAISKAN (TAI KIIREISEN) LEIPURIN SUOSIKKIAseta reilu teelusikallinen marmeladia tortun keskikohdasta aavistukseen yhteen kulmaan päin.
Taita torttu niin, että marmeladiton kulma taittuu marmeladin yli. Yhdistä tortun reunat tiiviisti litistämällä ne sormella niin. Voitele torttu kananmunalla (alempana kuvaa voidelluista ja marmelaadilla ladatuista tortuista sekä ennen, että jälkeen uunin)


RUUSUT - JOULUN TYYLIKKÄIMMÄTAloita ruusutorttujen teko tekemällä levyihin yllä olevan kuvan mukaiset viillot.
Taita reunaosat tortun keskelle ja litistä sormella niin, että ne pysyvät. Voitele torttu kananmunalla ja laita sen keskelle reilu teelusikallinen marmeladia (alempana kuvaa voidelluista ja marmelaadilla ladatuista tortuista sekä ennen, että jälkeen uunin)
Tortut eu. (eli ennen uunia ;))
Tortut ju. (eli jälkeen uunin ;))