Kaapista löytyi mantelijauhopussi, päivän ruoaksi oli ajateltu keittoa ja sille kaveriksi leipää, karppileivän kokeilua oli mietitty pitkään... Yksi asia johti toiseen ja lopulta kehiteltiin yhdessä avokin kanssa oma ohje vähähiilariseen leipään. Aika tuhtia tavaraa tuli (kalorit ja makroravintoainejakauma löytyvät postauksen lopusta)! Hyviä nämä kyllä olivat, mutta jos kevyempiä haluaisi niin kannattaisi vaihtaa osa mantelijauhosta esim. erilaisiin leseisiin ja rouheisiin ja/tai ruisjauhoon. Ajateltiin seuraavalla kerralla korvata 4 dl mantelijauhoa ruisjauholla. Toki hiilaria tulee sitten enemmän (koko annos nyt 100g, sitten 200g), mutta kalorit tippuu (nyt 3600 kcal, sitten 2250, eli per sämpylä 360 ja 225). Nämä ei maistu perus leivältä, mutta ainakin minusta siemenet ja mantelijauho ovat hyviä. Jos pidät kaupan siemenleivistä tai valmiista karppisämpylöistä, uskon, että näidenkin maku miellyttää. :)





Vähähiilihydraattiset sämpylät á la Nora ja avokki
10 kpl



3dl vettä
1/2 hiiva
1rkl sokeria
1dl kauralesettä
5dl mantelijauhoa
2,5dl vehnägluteiinia
3/4dl siemeniä


- Liuota sokeri ja hiiva kädenlämpöiseen veteen.
- Sekoita muut aineet keskenään ja lisää vesi-hiiva-sokeriseokseen.
- Sekoita tasaiseksi taikinaksi, anna levätä 20 min lämpimässä.
- Leivo 10 sämpyläksi (leipomiseen ei tarvitse jauhoja tai muutakaan "ylimääräistä")
- Paista 200 asteessa uunin keskitasossa noin 15-20 min





uunia odottelemassa





uunista tulleina



10 sämpylää, 3600 kcal, 100g hiilari, 270g rasva (josta 90% tyydyttymätöntä), 185g protsku
1 sämpylä, 360 kcal, 10g hiilari, 27g rasva (josta 90% tyydyttymätöntä), 18,5g protsku