Juustotarjottimeen kannattaa valita 3-6 erilaista juustoa - kovia ja pehmeitä, mausteisia ja mietoa, tuttuja ja erikoisia, tuoreita ja kypsytettyjä. Juustot kannattaa ottaa huoneen lämpöön noin 30-60 minuuttia ennen maistelua, jotta aromit pääsevät parhaimmilleen. Jokaiselle juustolle tulee olla oma veitsi, jotteivat aromit pääse sekoittumaan (et varmaankaan halua homejuustosi maistuvan chilille tai miedoimman juustosi olevan pippurikuorrutuksessa?). Juustoja maistellaan yleensä yksitellen joko siltänään tai hapankorpun / leivän kera. Eri makujen välissä makuaisti kannattaa "nollata" esim. hapankorpulla, hedelmillä tai hedelmämehulla. Höysteeksi käyvät myös jouluiset piparkakut.


Meidän tämän päiväinen juustotarjottimemme koostui seuraavista aineksista (arvostelut ja esittelyt alempana):
  • Pirkka vanha Gouda 34%
  • Viola metsäsieni tuorejuusto 13%
  • Bargaber Chili-Paprika 34%
  • Castello pippuri 28%
  • Arla Natura 17% pitkään kypsytetty


 
  • Pirkka vanha Gouda 34%
Kova, pitkään kypsytetty juusto. Tässä juustossa on miellyttävä suutuntuma ja erikoinen, melko hapan jälkimaku. Etenkin juuston keskikohdat ovat herkullisia. Kannattaa etsiä pala, joka on reunoistaankin mahdollisimman mehukkaan näköinen (vaalea). Kuivahtaneena menettää herkullisen makunsa. Seuraavalla kerralla kokeilemme jotakin toista goudaa, mutta kyllä tätäkin voisi harkita uudelleen syötäviksi.
 
  • Viola metsäsieni tuorejuusto 13%
Sopivan mieto hyvänmakuinen tuorejuusto, jossa pehmeä rakenne ja hyvässä mielessä kevyt suutuntuma (rasvaa 13%, eli tämän tarjottimen kevyin). Metsäsienet maistuvat selkeästi, mutteivat liian päällekäyvästi. Ostan mieluusti uudelleenkin!


  • Bargaber Chili-Paprika 34%
Ah, uusi suosikkijuustoni on tässä! Ihanan suussasulava koostumus höystettynä rakastamiini makuihin: savuun, chiliin ja paprikaan on jotain taivaallista, suosittelen kokeilemaan! Tämä on tosiaan perustiedoiltaan saksalainen, puolikova, rasvainen ja erittäin voimakas juusto, jonka tulisuus voimistuu juuston lämmetessä.
 
  • Castello pippuri 28%
Voimakkaan pippurinen tuorejuusto, jonka suutuntuma on erittäin kermainen. Tästä tulee hieman mieleen pippurivoi. On parempaa hapankorpun kanssa kuin ilman. Minun makuuni pippuria ja kermaisuutta oli liikaa, mutta ehkä tähän voisi tottua?
 
  • Arla Natura pitkään kypsytetty 17%
Aiemmin jo esittelinkin Arlalta sponsorointini saamaani uutuutta Arla Naturan pitkään kypsytettyä juustoa leivontakokeessa. Tämä on mieto kova juusto, joka suorastaan sulaa suussa jättäen miellyttävän pehmeän suutuntuman. Mielestäni tämä on hyvä perusjuusto, jollainen on välttämätön osa juustotarjotinta. On mukavaa nauttia välillä pehmeästä tunteesta ja juustoisuudesta ilman mausteita tai suurempia kikkailuja. Toki muitakin hyviä perusjuustoja löytyy, mutta uskon, että tämä löytää tulevaisuudessakin paikkansa juustotarjottimeltamme. :)
Höysteinä oli tällä kertaa viinirypäleitä, klementiinejä, God Morgon Trooppista mehua (Arlan sponsoroima) sekä hapankorppuja.