Olen viimeaikoina selaillut ruoka- ja leivontablogeja ja löytänyt monta jännää ohjetta, yksi niistä on tämä: ruisleivästä tehty kalakukko (Alkuperäinen ohje Ei makeaa mahan täydeltä... -blogista, tästä). Olen kerran tai pari syönyt kalakukkoa Kuopion torilta ostettuna, mutta itse en ole sitä väkertänyt. Näin puolivuotisen Kuopiossa asumiseni kunniaksi pyöräytettiin sitten avokin kanssa kalakukkoa - tosin sitä löytämääni ruisleipäversiota. Hyvää tuli, tässä sisusta pysyy paremmin kasassa kuin perinteisessä kukossa, kiitos leipäkerrosten. Me ei voideltu tai suolailtu, mutta niin olisi löytämäni ohjeen mukaan pitänyt tehdä. Päällimmäisen leivän olisi ehkä voinut voidella voisulalla tai maidolla, kun jäi nyt turhan kovaksi, muutoin meni hyvin ilman voita.



Pala savolaisherkkua. Avokin mielestä tämä näytti voileipäkakulta.


Muikkokukko ruisleivästä



1 pkt Vaasan ruisrevittyä leipää (4 leipää)
800 g muikkujata
1 pkt pekonia
(voita leipien voiteluun)
(suolaa)


- Perkaa kalat
- Lado ensimmäisen leivän päälle 1/3 osa kaloista, levitä päälle 1/3 pekonista.
- Laita seuraava leipä päälle ja jatka samalla tavalla. Kala-pekonikerroksia tulee siis kolme. Päällimmäiseksi leipä.
- Kääri kaksinkertaiseen folioon tiiviisti.
- Paista 200 asteisessa uunissa tunti. Alenna lämpöä 150 asteeseen ja paista vielä 3 tuntia.




Ennen uunia



Kalakukko alias foliopallo


Jälkeen uunin