Tilasin pari viikkoa sitten BookPlus.fi -nettikirjakaupasta paketillisen kirjoja, mm. 5 uutta kokkailu-, leivonta-/ravitsemuskirjaa. Kaikkiin en ole vielä ehtinyt kunnolla paneutua, mutta yksi ihana löytö on esiteltävä teillekin, arvoisat lukijat!

 

 

Kyseessä on Michel Rouxin kirja nimeltään Muna. Kirja käsittelee lähinnä kananmunien käsittelyä, valitsemis sekä niiden oikea oppista valmistusta. Kirjasta löytyvät perusteelliset ohjeet niin ranskalaisiin marenkeihin, kotitekoisiin kiisseleihin kuin uppomuniin ja juustokohokkaisiin - ruokia unohtamatta. Kananmunien lisäksi on perustietoa myös mm. hanhen ja viiriäisen munista, munien eroista ja valmistus- sekä käyttötavoista. Kuvat ovat huoliteltuja ja niitä on runsaasti, kuten tekstiäkin. Suosittelen!

 

 

Ylläesitellystä kirjasta testasin eilen ranskalaisten marenkien ohjetta, johon tuli 4 munan valkuaista, 125g sokeria sekä 125g tomusokeria. Valkuiaiset vaahdotetaan kiiltäväksi vaahdoksi sokerin kera, vaahdon valmistuttua siihen käännellään tomusokeri. Halutessaan massan voi maustaa, esim. kaakaojauheella, kuten minä tein osalle marengeistani.

Marengit pursotetaan leivinpaperilla vuoratulla uunipellille ja paistetaan 110 asteisessa uunissa 1h 10min, jonka jälkeen ne jätetään jälkilämpöön kuivumaan vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli. Ohjeella tulee oikein rapeita ja hyviä marenkeja, suosittelen kaakaojauheen käyttöä, jos pidätte suklaasta. ;)