Bataattileipä

2.5dl vettä
½ hiiva
½ tl suolaa
1tl sokeria
n. 1½ dl bataattisosetta (ruoantähteet hyötykäytössä.. ;) )
1½ dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
sopivasti (ehkä jotain n. 3dl?) sämpyläjauhoja
loraus öljyä

- Liuota hiiva veteen, sekoita joukkoon suola, sokeri, bataattisose ja vehnä- ja hiivaleipäjauhot, anna kohota juurena peitettynä, lämpimässä, vedottomassa paikassa.
- alusta kulhon reunoista irtoavaksi taikinaksi sämpyläjauhoilla, lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy.
- Tee taikinasta pallo, tms. ja laita se vuokaan kohoamaan peitettynä.
- "voitele" leivän pinta vedellä ja koristele esim. vehnäleseillä ja viilloilla.
- paista uunin alatasossa 20min 175 asteessa. Sammuta uuni, jätä leipä sammutetun uuni jälkilämpöön kypsymään 10-20min ajaksi.

1510994.jpg
Yllä: Bataattileipä

Ruispuolukkasämpylät

n. 1 dl valmista leipätaikinaa
1 l vettä
1l ruisjauhoja

n. 1dl puolukkasurvosta
sopivasti (ehkä 8 dl??) ruisjauhoja
½-1 rkl suolaa
(hieman pomeranssin kuorta)
(hieman kardemummaa)

- Sekoita juuren aineet (listani 3 ensimmäistä) keskenään ja anna hapata huoneenlämmössä osittain peitettynä ½-2 vuorokautta (2 vuorokautta tekee sämpylöistä todella happamia!)
- Lisää puolukkasurvos.
- Lisää haluamasi mausteet pieneen jauhomäärään sekoitettuina taikinaan
- Alusta taikinasta kiinteä pallo, jonka kuuluu irrota kulhon seinistä
- Anna kohota n.½ vuorokautta
-  Tee taikinasta sämpylöitä (n. 10kpl)
- kohota tunti
- Koristele esim. ruisrouheella ja viilloilla
- Paista 200-225 asteess, kunnes sämpylät ovat kypsiä

Piätisiköhän minun opetella mittaamaan, helpottaisi kummasti ohjeiden kirjoittelua tänne?.. ;P

1511013.jpg
Yllä: Ruispuolukkasämpylöitä