Shoppailin aleista muutamia uusia ruoka- ja leivontakirjoja. Niistä yhtenä Otavan kustantama "Kala ja merenantimet" (kuva kirjasta jaa parista sivusta alhaalla). Kirja vaikuttaa monipuoliselta ja laadukkaalta. Kirjasta löytyy niin kalojen esittelyjä, kalaliemen valmistus ohjeet, simpukoiden käsittelyohjeet kuvien kera ja tietenkin reilut sata sivua reseptejä (alkupalat, salaatit ja keitot, haudutetut ruoat, paistetut ruoat). Lajeina on niin perinteiset lohet ja turskat kuin kissakalat, taskuravut ja kalmaritkin. Isot, upeat ja inspiroivat kuvat höystettynä selkeillä ohjeilla, tykkään! Alla oleva keitto-ohje on mukaelma kirjasta löytämästäni vastaavan nimisestä ohjeesta (alkuperäiseen ohjeeseen tuli koristeluun basilikaa persiljan tilalle ja liemeen tuli 3-4rkl vermuttia, liemenä oli 4 dl kalaliemi ja 6 dl kasvisliemi, muutoin tein samalla ohjeella, alla oma variaationi).





Turska-minestronekeitto
4-5 annosta



1 pieni fenkoli
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
1 l kasvislientä (1 l vettä, 1/2 kasvisliemikuutio, lipstikan lehti)
500g tomaattia
1 kesäkurpitsa
400g nahatonta turskafileetä
2 rkl sitruunamehua
vastajauhettua mustapippuria
persiljaa koristeeksi


- Halkaise fenkoli, poista naatit ja viipaloi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.
- Kuumenna oliiviöljy kattilassa, kuullota siinä fenkoli, sipuli ja valkosipuli.
- Lisää kasvisliemi ja keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia
- Tee tomaateihin ristiviilto, kasta kiehuvaan veteen ja kuori. Jaa ne kahdeksaan osaan ja poista siemenet.
- Halkaise kesäkurpitsa pituussuunnassa ja viipaloi poikittain.
- Kuivaa kalafilee talouspaperilla ja paloittele annospaloiksi. Mausta sitruunamehulla ja pippurilla.
- Lisää tomaatit, kesäkurpitsa ja kala kiehuvaan liemeen. Kypsennä matalalla lämmöllä vielä 5 minuuttia.
- Tarjoa persiljalla koristeltuna





Kalat ja merenantimet (Otava)






Esimerkkejä kirjan ohjeista ja visuaalisesta ilmeestä